
Naast de kerk in Doel staat het Hooghuis. Dit monument werd midden 17de eeuw gebouwd als polderhuis. Het gebouw kent een bijzonder rijke geschiedenis van eigenaars, functies en bouwfases. Deze lieten allen hun sporen na die tot op vandaag het bouwwerk en de site duidelijk tekenen.
We restaureren het Hooghuis met respect voor elke fase en geven het terug een gezonde staat. Het gebouw krijgt een nieuwe invulling als ontmoetingsplek, met een café op het gelijkvloers en een tentoonstellingsruimte op de eerste verdieping. Waar mogelijk worden de originele elementen van het interieur gerestaureerd en behouden.
Grondig historisch onderzoek
De restauratie van het Hooghuis in Doel is gebaseerd op grondig historisch en technisch onderzoek. Dit omvat de analyse van dateringen, beheersplannen, fotografische rapporten, kadastrale gegevens en literatuur over de locatie. Daarnaast hebben we de bouwkundige staat onderzocht, met specifieke aandacht voor de houtstructuren en de aanwezigheid van asbest. Ook de ecologische impact, zoals de aanwezigheid van vleermuizen, hebben we meegenomen in de plannen.
Inbedding in de gemeenschap
Als een van de meest beeldbepalende gebouwen van Doel draagt het Hooghuis, daterend uit 1645, bij aan het collectieve geheugen van Vlaanderen. De restauratie beoogt het behoud van de historische samenhang tussen het monument, het dorp en het omliggende polder- en Scheldelandschap.
Historische gelaagdheid
Het monument kent een bouwhistorisch complexe en gefragmenteerde uitstraling, zowel in het interieur als het exterieur. Elke fase van de bouw, met uitzondering van de ingrijpende verbouwingen en onzorgvuldige herstellingen na 1970, heeft zijn eigen waarde en verdient de nodige aandacht. We respecteren deze gelaagdheid en de bouwsporen. Conservering en herstel staan voorop. Reconstructie is enkel voor goed gedocumenteerde onderdelen weggelegd. Keuzes maken we niet enkel op basis van erfgoedwaarde, maar ook op basis van hun bewaringstoestand en materiaaltechnische kwaliteit.
Immateriële, sociale waarde
Bij de herbestemming worden niet alleen de gebruikelijke materiaaltechnische, bouwfysische en energetische aspecten meegenomen, maar ook de immateriële sociale waarde van het gebouw. We vormen een nieuw hoofdstuk voor het gebouw door het ontwerp aan te laten sluiten bij gebruiksgeschiedenis en het verhaal van de site.
Herbestemming als ontmoetingsplek
De negentiende-eeuwse aanbouw aan de noordzijde maakt integraal deel uit van de bouwgeschiedenis. De buitenschil is waardevol en blijft behouden. Ruimtes zoals sanitair, een technische ruimte en een keuken worden dan ook hier geïntegreerd ter ondersteuning van de herbestemming van het Hooghuis als tentoonstellings- en ontmoetingsplek.