Geschiedenis

Al meer dan 100 jaar,
meer dan architectuur.

1858

Adriaan Bressers (1835-1898), een jonge, getalenteerde en Nederlandse schilder, vestigt zich in Gent. In de jaren die volgen richt hij een schildersatelier op. Zijn belangrijkste stimulator en opdrachtgever is Jean-Baptist (de) Bethune, pionier van de Belgische neogotiek. Adriaan realiseert de beschildering van kerkinterieurs en verzorgt de polychrome afwerking van beelden en meubilair van de hand van de gebroeders Blanchaert, eveneens beschermelingen van de Bethune.

Adriaan Bressers

1864

Naast zijn atelier in Maaltebrugge richt Adriaan een winkel met atelier en magazijn “Maison Saint-Luc” in de Peperstraat op, waar hij diverse neogotische interieurartikelen verkoopt. Als leraar is hij verbonden aan de Gentse Sint-Lucasschool. Ook op familiaal vlak gaat het goed: hij trouwt met Marie-Christine Blanchaert.

Adriaan Bressers en Christine Blanchaert

1886

Léon Bressers (1865-1947), de zoon van Adriaan, studeert af als decoratieschilder aan de Sint-Lucasschool te Gent. Hij ontwikkelt een eigen vormentaal en trekt de lijn als restaurateur van middeleeuwse muurschilderingen van zijn vader door. Na het overlijden van zijn vader in 1898, neemt Léon het atelier over.

Léon Bressers, Léonard Blanchaert en Adrien Bressers 

1913

Wereldoorlog I breekt aan. Tijdens de wereldoorlog worden de ateliers van Bressers gebombardeerd. Na de oorlog is de nood aan restauratie en heropbouw groot. Léon Bressers neemt met zijn atelier intrek in de oude gebouwen van het atelier van Léopold Blanchaert, een voormalig beeldhouwersatlier. Léon Bressers brengt alle activiteiten van de eerste generatie Bressers-Blanchaert samen onder de naam Bressers: in het atelier verzamelen vanaf nu decoratieschilders, beeldhouwers en meubelmakers. Naast neogotische duiken ook almaar meer art-deco objecten en schilderingen op. 

Atelier Bressers in puin na bombardement in WOI

1925

Adrien Frans Bressers (1897-1986), zoon van Léon, wordt groot. Na het afstuderen aan Sint-Lucas, en stages bij de Belgisch architect Pieter Langerock en de Nederlandse architect Wolter ter Riele, vestigt Adrien zich in Gent. Hij richt zich zowel op nieuwbouwarchitectuur als op restauratieprojecten. Met één been stevig in de monumentenzorg en het andere been in de stijlen van dat moment (art deco, traditionalisme en Nieuwe Zakelijkheid), zet Adrien een niet te onderschatten stempel op het Vlaams erfgoed- en architectuurlandschap.

Léon Bressers en kinderen, waaronder Adrien Frans Bressers

1947

Léon sterft vlak na Wereldoorlog II. De werklieden en meestergasten waren als familie. Weduwe Marie Woestenbergh houdt het kunstatelier met de meestergasten in stand tot aan haar dood in 1962. Zoon Adrien levert vele ontwerpen aan het atelier en zet het ook vaak in in zijn projecten. Adrien zet de zaak samen met zijn broers en zussen verder wanneer ook zij sterft. Het atelier en architectenbureau zijn twee afzonderlijke entiteiten waartussen gedurende al die jaren een nauwe wisselwerking bestaat.

Marie Woestenbergh

1972

Het kunstatelier sluit de deuren. Adrien zijn aandacht gaat nu naar de verdere uitbouw van het architectenbureau. Dat doet hij samen met architecten Philippe Delva, Michel Hoste en later ook Paul Speeckaert.

Adrien Frans Bressers bij de restauratie van de Sint-Niklaaskerk

1986

Adrien Bressers sterft. Tot aan zijn dood is hij regelmatig aanwezig op de werkvloer. De dagelijkse leiding is op dat moment al enkele jaren in de handen van Michel Hoste, Philippe Delva en Paul Speeckaert.

Teamlid

1998

Architecten Philippe Depotter en Peter De Smet, al enige jaren actief in het bureau, worden in 1998 de nieuwe zaakvoerders.

Philippe Depotter en Peter De Smet

2010

Bressers Architecten verhuist van de Hoogstraat naar de huidige vestiging in de Kasteellaan. Naast de talrijke nieuwbouw- en restauratieprojecten specialiseert Bressers architecten zich almaar meer in de renovatie en herbestemming van uiteenlopend waardevol erfgoed. Onder de restauratieprojecten keren regelmatig opdrachtgevers en sites terug waarvoor in het verleden al door het bureau projecten werden uitgevoerd.

Kasteellaan 479

2020

Maarten Van Landeghem en Frédéric Rosier vervoegen Philippe Depotter en Peter De Smet als vennoten. Ze koesteren de veelzijdigheid van Bressers en zetten verder in op erfgoed, herbestemming en nieuwbouwarchitectuur.

Teamlid

2025

Zoals hierboven blijkt, gaat de geschiedenis ver terug. Bressers Architecten bestaat intussen 100 jaar. Het architectenbureau is uitgegroeid tot een team van meer dan 40 enthousiaste creatievelingen die de geschiedenis van het bureau hoog in het vaandel dragen. Samen creëren we de meest boeiende projecten. Het wordt dan ook een feestjaar.

Team Bressers

De Bressers collectie

Een rijke geschiedenis gaat gepaard met een goed gevuld archief, de ‘Bressers Collectie’

De Bressers Collectie is een waardevolle verzameling van historische ontwerpen, tekeningen en documenten die het rijke verleden van ons architectenbureau weerspiegelen. Vele plannen zijn tot wel 100 jaar oud. De Bressers Collectie biedt een uniek inzicht in de ontwikkeling van architectuur en monumentenzorg door de jaren heen. We voelen ons dan ook verantwoordelijk om dit erfgoed niet alleen te bewaren, maar ook te ontsluiten.

Dankzij het Pilootproject Nalatenschappen Kunsterfgoed van het Vlaams Departement Cultuur, Jeugd & Media krijgen we daar in 2025 de kans toe. In 2025 halen we de schatten letterlijk van de zolder. Onder de noemer Bressers Collectie en met de steun en expertise van partners als het VAi, de KU Leuven, het KADOC en het agentschap Onroerend Erfgoed inventariseren, valoriseren en ontsluiten we de bouwtekeningen. We maken ze toegankelijk voor elke architectuurliefhebber.

Bressers Collectie
De Bressers Collectie ontvouwt zich elke dag een beetje meer.