Basisschool Windekind

Denderwindeke
 | 
Duurzaamheid, Toegankelijkheid
Denderwindeke | Een duurzame uitbreiding van een basisschool met aandacht voor kleuters, omgeving en innovatieve technieken

Opdrachtgever

Stad Ninove

Team Bressers

Peter De Smet, Thibault Florin, Lore Vandamme

Partners

Tecclem, STir

Status

gerealiseerd in 2019

Toekomstbeeld Basisschool Windekind, Denderwindeke

In deze opdracht zorgden we voor de studie, het ontwerp en de opvolging van de uitbreidingswerken aan de stedelijke basisschool Windekind Denderwindeke met een nieuwe kleuterafdeling. Vier containerklassen werden vervangen door een nieuw, duurzaam gebouw, dat naast 4 nieuwe klassen ook voorzien werd van andere functies zoals een polyvalente opdeelbare zaal. Die kan naast de dagelijks te vervullen functies van refter en turnzaal ook opengesteld en mogelijks verhuurd worden aan externen.

Aandacht voor kleuters én hun omgeving

Het gebouw is in die mate ontworpen dat het zoveel mogelijk rekening houdt met punten als duurzaamheid, energiebewustheid, beperking van mogelijke overlast naar de omgeving toe en privacy. Om het gebouw niet te volumineus te laten overkomen ten opzichte van de overige bebouwing in de buurt, werd de eerste verdieping ter hoogte van de kleuterklassen naar binnen geschoven. De L-shape van het ontwerp sluit aan bij het bestaande schoolgebouw en sluit het terrein zo veel mogelijk af door middel van het gebouw zelf. Het gebouw ageert hierdoor ook als geluidsbuffer voor het geluid van de spelende kleuters naar de buurt toe.

Het gebouw past zich, ondanks zijn uitgebreide programma, door zijn schaal en vormgeving toch naadloos aan zijn omgeving aan. Wegens de implementatie en locatie van de polyvalente zaal heeft het gebouw bovendien de potentie om een meerwaarde te betekenen voor heel de buurt.

Duurzaamheid voorop

Ook op het gebied van technieken is dit gebouw heel vooruitstrevend. Zo wordt met dit ontwerp gebruikgemaakt van ventilatiesysteem D met warmteterugwinning en DDC sturing, geothermische warmtepompen, groendaken en fotovoltaïsche panelen. Vanaf de voorontwerpfase heeft het gemeentebestuur van Ninove zich heel open opgesteld ten opzichte van deze technieken, waardoor het gebouw klaar is voor een duurzame toekomst.

In overleg met de ingenieur stabiliteit werd ook geopteerd om op de eerste verdieping houtskeletbouw toe te passen om het gewicht zo veel mogelijk te beperken en de hoogte van de liggers boven de turnzaal niet exuberant groot te laten worden. Wegens de constructie van het gebouw werkten we ook met verhoogde vloeren, waar we de technieken voor de onderliggende polyvalente zaal in verbergen.

Gelijkaardige projecten

10 sociale woonunits

10 sociale woonunits

Melle
Lees meer
Sint-Annakerk

Sint-Annakerk

Gent
Lees meer
Sint-Niklaaskerk

Sint-Niklaaskerk

Westkapelle
Lees meer
Stadhuis

Stadhuis

Roeselare
Lees meer