Landhuis Ryckevelde

Damme
 | 
Restauratie
Damme | Herbestemming en restauratie van landhuis en hoeve Ryckevelde

Opdrachtgever

Privé

Team Bressers

Maarten Van Landeghem, Helena Vanderstraeten, Joke Deckers, Jorne Devolder

Partners

B2Ai

Status

in uitvoering

Landhuis Ryckevelde Achtergevel, Damme

In Damme bevindt zich het bijzondere landhuis van Ryckevelde en een daarbij horende hoeve. Ons project hier richt zich op de restauratie en herbestemming van dit historisch landhuis en de bijhorende hoeve. De gebouwen gaan terug tot de 16de eeuw en kennen een rijke geschiedenis. Met zorgvuldige aandacht voor het bestaande erfgoed voegen we daar nu een laag aan toe.

Het landhuis verkeert in relatief goede staat en wordt deels als privéwoning en deels als pop-up zomerbar gebruikt. De recente restauratie focuste op gevelmetselwerk en buitenschrijnwerk.

De hoeve, die in bouwvallige staat verkeert, wordt gerestaureerd en omgevormd tot een duurzame bed and breakfast, waarbij historische elementen zorgvuldig worden gereconstrueerd. De ingreep zal de historische kwaliteiten van het gebouw versterken.

Daarnaast wordt de omgeving ecologisch heringericht met onder andere een wadi, geïnspireerd op de vroegere walgracht. Dit project geeft het domein nieuw leven, met respect voor de historische en natuurlijke waarde.

Historische context

Ryckevelde, gelegen in Sijsele op de grens van Damme, Brugge en Beernem, ligt op eeuwenoude zandruggen gevormd tijdens de laatste ijstijd. De naam ‘Rycke’ verwijst dan ook naar ‘rug’. Dit domein heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw. De oudste verwijzing naar het kasteel dateert zelfs uit 1451. In 1777 bestond het “Château de Rickevelde” uit twee omwalde percelen, waarvan de indeling in de 19e eeuw verder evolueerde. De gebouwen ondergingen door de jaren heen verschillende verbouwingen.

Een landhuis met dubbel gebruik

In de jaren 1970 werd het oude landhuis grondig verbouwd tot een vergader- en opleidingscentrum. Het gebouw werd grotendeels ontmanteld en heringericht. Het koetshuis verdween en er werd een groot tussenvolume toegevoegd, met een garage en terras aan de achterzijde. Dit had een negatieve impact op het karakter van het landhuis. Hoewel dat volume intussen verdwenen is, zijn de sporen ervan nog zichtbaar.

Door recente renovaties verkeert het landhuis opnieuw in goede staat. De restauratie richt zich vooral op het gevelmetselwerk en het vernieuwen van het buitenschrijnwerk aan de achter- en zijgevels. De bovenverdieping wordt gebruikt als privéwoning, terwijl de benedenverdieping dienstdoet als keuken en bar voor pop-up zomerbars.

Hoeve wordt uitzonderlijke B&B

De hoeve, daarentegen, is sterk vervallen. Toch zijn er nog waardevolle historische elementen aanwezig, zoals de balkenlagen, schouwen, latrine, wasbekken en dakspanten. Van de voormalige stallingen resten slechts enkele muren, en het bakhuisje is bijna volledig overwoekerd.

Bij de restauratie en renovatie ligt de focus op het behoud van waardevolle gevels, dakstructuren en interieurelementen. Het verdwenen schrijnwerk reconstrueren we op basis van oude foto’s en overgebleven onderdelen. Een materiaalonderzoek maakt het mogelijk om de originele kleurstellingen te herstellen. Ook de dakkapel boven de inkomdeur aan de oostgevel zal opnieuw worden opgebouwd. Zo krijgt de hoeve haar historische uitstraling terug.

De hoeve wordt herbestemd tot een duurzame bed and breakfast, die perfect in harmonie met de natuur zal functioneren en bezoekers van het bos- en kasteeldomein verwelkomt.

Ecologische omgeving met een knipoog naar het verleden

Om de waterhuishouding te verbeteren, wordt een wadi aangelegd in de westelijke tuin. Deze volgt de contouren van de vroegere walgracht, zoals te zien op oude kadasterplannen.

Gelijkaardige projecten

10 sociale woonunits

10 sociale woonunits

Melle
Lees meer
Sint-Annakerk

Sint-Annakerk

Gent
Lees meer
Sint-Niklaaskerk

Sint-Niklaaskerk

Westkapelle
Lees meer
Stadhuis

Stadhuis

Roeselare
Lees meer