
Koer Devos is een beschermd negentiende-eeuws arbeidersbeluik in het stationskwartier van Ronse, bestaande uit twaalf woningen rond een gemeenschappelijke koer. Vandaag toont het hoe erfgoed en modern wonen harmonieus kunnen samengaan.
Onze herbestemmingsstudie en ons beheersplan van de beschermde site lagen aan de basis van een duurzame, gedragen aanpak voor de restauratie- en renovatieaanpak. Erfgoedwaarde staat centraal: we behouden de gevels en waar mogelijk de historische indeling. Ook de nieuwe ingrepen verwijzen speels terug naar de geschiedenis van de woningen.
Zes van de twaalf woningen kregen een omgekeerde indeling, om beter in te spelen op licht en ruimte. Materialen zoals multiplex, zichtbaar hout en gelakt staal zorgen voor een karaktervol en fris interieur.
De binnenkoer werd heraangelegd als groene ontmoetingsplek voor de site, met een beplanting die de biodiversiteit van de site bevordert.
Situering
Koer Devos is een uitzonderlijk negentiende-eeuws arbeidersbeluik in het stationskwartier van Ronse, bestaande uit twaalf woningen rond een gemeenschappelijke koer. Het beluik is gebouwd in 1890 en sinds 1994 beschermd als monument. Als voorbereiding hebben we een herbestemmingsstudie en een beheersplan opgemaakt, die de basis vormden voor een duurzame en respectvolle restauratie- en renovatieaanpak.
Erfgoedkwaliteiten
De herbestemming vertrok vanuit de bestaande erfgoedkwaliteiten: de historische kamerindeling, het ensemblekarakter en de sobere, verfijnde gevelarchitectuur. Deze aspecten zitten verwerkt in het nieuwe ontwerp. De woningen zijn heringericht tot volwaardige en hedendaagse wooneenheden, die weer samenhang tonen en waarbij ook de compacte binnenruimtes optimaal benut worden.

Licht en ruimte op creatieve wijze
Bijzonder is de omgekeerde inrichting van de zes woningen aan de linkerkant van de koer. Door hun ligging langs een hoge muur was het gelijkvloers donker en besloten. Daarom werd gekozen om de leefruimte naar de lichtere eerste verdieping te verplaatsen, terwijl slapen en baden beneden gebeuren. Een verhoogd terras en doorgetrokken lichtinval versterken dit wooncomfort. Op die manier werd binnen de erfgoedcontext een vernieuwende, functionele woonoplossing gecreëerd.
Warme materialen en frisse kleuren
De vijf woningen aan de rechterzijde behielden een meer klassieke indeling met leefruimte beneden en slaapkamers boven. In alle woningen zorgen zorgvuldig gekozen materialen voor een fris en duurzaam interieur. Er werd gewerkt met zichtbare houten roosteringen, multiplex, gelakt staal (in groen of blauw, afhankelijk van de historische bouwfase) en parketvloeren. Enkele ingetogen kleuraccenten verwijzen naar het historische karakter. Technische installaties werden discreet weggewerkt.
Karaktervolle binnenkoer
De binnenkoer werd heraangelegd als groene verblijfsruimte met privéterrassen, gedeelde zitplekken en aandacht voor biodiversiteit. Dankzij de combinatie van historisch plaveisel, sierlijke beplanting en groene voegen ontstond een sfeervolle en levendige ontmoetingsplek die het sociale karakter van het beluik versterkt.